Veri, Türk Dil Kurumu’nda “Olgu, kavram veya komutların, iletişim, yorum ve işlem için elverişli gösterimi” olarak tanımlanmaktadır. Veri tabanı ise (diğer bir adıyla database), herhangi bir kişiye, ürüne ait verilerin depolanması, saklandığı platformdur. Devlet ve özel kurumlar bünyesinde bulunan birçok bilgiyi veri tabanı sistemiyle saklar. Bu sayede okul kayıtları, banka bilgileri, kişisel veriler, faturalar, siparişler gibi pek çok bilgiyi güvenlik açısından gizli bir şekilde depolarlar ve bu bilgilere gerektiğinde kolayca ulaşırlar.
Database ortamındaki tablolara veriler, direkt kendi içindeki çeşitli tools (araçlar) aracılığı ile işlenebildiği gibi yazılan arayüzlerle de (interface) işlenebilir. (örnek: visual basic, asp, php vb. uygulamalarla geliştirilmiş arayüzler)
Son zamanlarda veri tabanları birden çok sayıda tabloların bir araya getirilmesi sonucu oluşturulmaktadır. Dolayısıyla ortaya bu tablolar ya da diğer veri tabanı nesneleri arasında çeşitli ilişkiler kurma durumu çıkmıştır. Ortaya çıkan bu teknolojik yapıya ise relational database yani ilişkisel veri tabanı denilmiştir. (Bu türe uyan en yaygın veri tabanları: Access, mysql, sql server, oracle v.b.)
Bu veriler serverda saklanır. İlgili veri tabanı server yönetim platformlarında barındırılır. Yönetim, bilgilerin kaydı, silinmesi gibi tüm işlemler burada gerçekleştirilir. Yukarıda örneğini verdiğimiz gibi MSSQL, MySQL, Oracle, PostgreSQL, DB2 gibi veri tabanı server yazılımları mevcuttur. Çoğunun amacı verileri saklamak ve yönetebilmektir. Fakat bu server yazılımlarının veri tabanı programlaması yönünden farklılıkları mevcuttur. Bunlara dikkat edilmesi gerekir.
Ayrıca kullanım durumlarına, kalitelerine ve hizmet sunum şekillerine göre veri tabanı programları kullanımı ücretli ya da ücretsiz olabilir. Açık kaynak kodlu olarak hizmete dahil olmuş programları bulunur. Bunun yanı sıra daha detaylı ve güvenli hizmet veren database programları da mevcuttur. Profesyonel kullanım isteyen şirketler ya da devlet kurumları tüm yıl boyunca hizmet veren bu veri tabanı programlarını tercih ederler.
PEKİ VERİ TABANINA NEDEN İHTİYAÇ DUYARIZ?
Günümüzde birçok web uygulaması veri tabanına ihtiyaç duyar. Birtakım bilgilerin yer aldığı veri tabanı işleri oldukça kolaylaştırmaktadır. Web siteleri, örneğin bir E-ticaret sitesindeki ürünlerin listelenmesi, müşteri bilgilerinin kayıtlarına ulaşma gibi ihtiyaçlarını veri tabanı ile karşılarlar. Ayrıyeten bankalar ve özel kuruluşlar da müşteri memnuniyeti için bu bilgilere anında ulaşmak durumundadırlar. Veri tabanı da hızlı bir şekilde depolanan bilgilere ulaşabilmeyi sağlar.
Veri tabanı aynı zamanda hangi verilere kimin ne kadar erişim hakkına sahip olduğunu görebilmemizi, her bir veri için raporlama ve sorgulama yapabilmemizi, izinsiz girişlere engel oluşturabilmemizi, tüm verilerin yedek sistemlerini oluşturup saklayabilmemizi ve analizini yapabilmemizi sağlar.