Domain Türkçesiyle “alan adı” demektir. Kısaca, web sitesinin İnternet'teki adı ve adresi demektir. Domain (Alan Adı) DNS (Domain Name Server) yani Türkçesiyle “– Alan Adı Sunucusu” üzerinde bulunan ve eşi benzeri olmayan bir adrestir. Günümüzde domainler (alan adları) SEO (Search Engine Optimization) açısından oldukça önemlidir. Her web sitesi bir alan adına sahip olmak zorundadır. Domain olmadığı takdirde web siteleri sadece ip adresleri üzerinden çalışabilir bu da çok fazla tercih edilen bir sistem değildir. Aynı zamanda domain sahip olduğunuz kuruluşun da internet sektöründe kimliği görevini görür. En yaygın domain türleri .com, .org ve .nettir.
Domainler genellikle 2 gruba ayrılır. Bunlar; uluslararası domainler ve coğrafi/yerli domainlerdir.
Bu domainler Amerika Birleşik Devleti’ne ait olan ICAAN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) firma tarafından denetlenir. Bu firmaya kayıtlı olan diğer firmalar tarafından domain satışı yapılmaktadır. Uluslararası domainin iyi tarafı belge istenmemesidir. Domainleri ilk almak önemlidir fakat ilk alamazsanız istediğiniz alan adına daha yüksek miktarda sahip olmanıza neden olur.
2. Coğrafi veya Yerli Domainler
Coğrafi veya yerli domainleri uluslararası domainden ayıran tek özellik bulundukları ülkenin internet takısı domainin sonuna gelir. Türkiye’de tescil işlemleri ODTÜ tarafından yürütülmektedir e domainin sonuna tr gelir. Aynı zamanda ODTÜ kendisine verilen hakla birlikte com.tr, k12.tr ve gen.tr uzantılarında domainde tescil etmektedir.
Domain alırken bazı unsurlara dikkat etmeliyiz. Bu unsurlardan bazıları şunlardır: