AMP, ‘’Accelerated Mobil Pages’’ kelimesinin baş harflerinden oluşan, web sitelerinin mobil cihazlarda hızlı çalışmasını sağlayan bir kodlama yöntemidir. Google Webmaster Tools üzerinde karşımıza bir bildirim olarak çıkan AMP’yi aktif olarak kullanmaktadır.
Bir kullanıcı bir web sitesini ziyaret ettiğinde o fark etmese de içerik yüklenirken gerçekleşen birçok işlem vardır. Tarayıcı sayfayı yükledikten sonra web sitesindeki tüm yazılar, reklamlar ve görseller kullanıcının karşısına gelir. Bu kaynaklar farklı sunucudan geliyorsa web sitesinin yüklenmesi zaman alabilir. Web sitesinin yüklenmesinin zaman alması kullanıcının başka web sitelerine yönelmesine sebep olur. Sonuç olarak bu durum web sitesinin aleyhinedir. AMP ise bu yavaşlamanın önüne geçen bir teknolojidir.
Twitter, Google, Pinterest, Analytics, Parse, Chartbeat, Wordpress, Linkedin, Adobe gibi birçok teknolojik firmayla anlaşmasını sağlayan AMP, en kısa zamanda HTML sayfalarına da uyum sağlayacak. Uyum test sürecini ilk olarak bitiren ve bunu duyuran ilk teknoloji şirketi Google oldu.
Google AMP, web sitesinin istediği kaynaktan değil, kendi envanter sürümünden yüklenmesine izin verir. Bu nedenle en hızlı web teknolojileri ile oluşturulmuştur. Yavaş yüklenmeler konusunda önemli bir yere sahip olan JavaScript’i, AMP engellemiştir. AMP, sadece önceden belirlenmiş ve onaylanmış bazı durumlarda JavaScript kullanımına izin verir.
AMP’nin varlığını ise Google’da bir arama yaptığınızda, sonuçların yanında çıkan şimşek ikonundan anlayabilirsiniz. Bir diğer yol ise URL çubuğunda orijinal web sitesinin yerinde Google adresi görmenizdir.
GOOGLE AMP NASIL KULLANILIR?
İlk olarak Webmaster Tools üzerinden size gelen bildirimleri okumanız gerekiyor. Web sitelerin alt yapısı Wordpress ise işiniz oldukça kolaydır. Panele giriş yaparak eklentileri seçip ardından yeni ekle seçeneğinden Google AMP’yi bulabilirsiniz. Kurulumu gerçekleştirdikten sonra bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Zaman içerisinde AMP linklerinizin indeks almaya başladığını göreceksiniz.